köttfärsgratäng

Den här gratängen var så otroligt god att jag måste spara och dela med mig av recept hur jag gjorde den :)



Ingredienser:
* ca 5 medelstora potatisar 🥔
* 1 aubergine 🍆
* 1 zucchini 🥒
* 1 röd paprika 🫑
* 1 gullök 🧅
* ca 4 vitlöksklyftor 🧄
* olivolja 🫒
* Köttfärs (ca 400g)
* 1 paket/burk krossade tomater 🥫
* 1 stor sked tomatpuré eller paprikapulver
* 1 köttbuljongtärning
* Lite kinesisk soja
* Lite citron 🍋
* 1 paket philadelfia ost
* Ca 3 dl grädde
* Riven ost (går att hyvla vanlig ost om man vill) 🧀
* 1 paket vitost/fetaost
* Salt, peppar, oregano & chili 🌶🧂

Förberedelser:

Skala och koka potatisarna mjuka.
Skiva zucchini och aubergine, dela sedan i något mindre bitar och stek dessa i rikligt med olivolja tills de mjuknat. Låt rinna av något på en tallrik med hushållspapper.

Lägg de stekta grönsakerna i botten på en ugnsform, salta lite.

Köttfärsröra:
Hacka lök och paprika fint och stek i olja i en panna. Smula ner köttfärsen.
Tillsätt tomatpuré & krossade tomater, smula över buljongen. Pressa i vitlöken och tillsätt en skvätt soja och lite citron, rör om.
Rör även ner salt, (lite chilikrydda för hetta) och massor av torkad oregano.

Häll köttfärsröran över grönsakerna i formen jämnt.
Smula vitost/fetaost över köttfärsröran.
Skär potatisarna i mindre bitar och lägg överst i formen.

Häll ner philadelfia osten i en bunke och vispa upp med en sked, slå i grädden och rör om till en jämn "sås". Salta och peppra.

Strö riven ost på toppen av potatisen i formen, och ringla över philadelfia grädden så de täcker det mesta.


Ställ in i ugnen på ca 200 eller 225 grader i typ 25 minuter.
(Allting är färdiglagat, den ska bara få gotta ihop sig och få färg, samt att osten ska smälta). Så man får hålla lite koll på när man tycker den ser klar ut 🙃

Gott att servera denna gratäng med lite sallad bredvid
🥬🥒🍅🫑🌽

Smaklig måltid!