Middags tips: sevgili dolma

Har ni testat dolma nångång?
En turkisk maträtt. Vad jag vet så är det typ fyllda paprikor med nån röra av köttfärs och ris, det var så det såg ut när ethems morsa bjöd på det.

Jag har testat att göra en egen variant på det, min egna fantasi, samt lite inspiration från instagram.
Och det blev så jävla gott!
Ni ska få mitt recept nu i detta inlägg, och rätten har jag döpt till Sevgili Dolma. :)

Detta behövs:

Grönsaker:
• 3 morötter
• 1 gullök
• 1 zucchini 
• 1 röd spetspaprika
• 1 näve fryst broccoli
• lite pommes frites

Köttfärsröra:
• ca 200g köttfärs
• 1,5 dl ris
• 1 msk tomatpuré 
• 1 stor msk stark paprikapuré 
• 1 grön chili
• 5 st. Inlagda vitlöksklyftor
• 1 knippe färsk persilja
• 1 halvt paket kafta krydda
• olivolja, salt, citronsaft, paprikakrydda

Övrigt:
• 1 burk krossade tomater
• smör att steka i
• vatten
• olivolja, salt

Gör så här:

Börja med att skala och skära morötterna i mindre bitar, och koka dem mjuka tillsammans med broccolin.
Värm pommes fritsen i ugnen (alternativt kan du koka 2 potatisar med morötterna).
Tvätta riset i kallt vatten och lägg riset sedan i 5 dl kokande vatten, med lite salt. Sänk värmen och vänta tills vattnet försvunnit.
Finhacka vitlöksklyftorna och chilin och börja steka i smör. Tillsätt köttfärsen. Blanda i kafta kryddan och mycket paprikakrydda och salt.

Blanda nu köttfärsen med riset i en bunke. Tillsätt tomat och paprikapurén, salt, finhackad persilja, lite olivolja och citronsaft. Smaka av röran och tillsätt mer av något om du tycker det behövs.

Skala löken och zucchinin. Zucchinin delar du i mindre bitar och gröper ur med hjälp av en kniv och sked.
(Det urgröpta behöver du inte kasta, kan användas senare).
Löken skär du på hälften och drar lös lager för lager. (Var noga med att ta bort det plastliknande som finns mellan varje lager). Bara dom största löklagren kommer användas till dolman, resten i röran.
Paprikan skär du i mindre bitar och tar ut kärnhuset.
Koka grönsakerna mjuka.
Medans kan du hälla ca 1 dl olja i en ugnsform och tillsätta de krossade tomaterna. Blanda oxå i morot, broccoli, potatis/pommes, det urgröpa ur zucchinin och löken, salt.

Nu är det dax att fylla dolman med köttfärsröran, fyll ordentligt.







Plantera dom sedan i ugnsformen med tomatsåsen.
Ringla lite olja över och sätt in i ugn på 175 grader i kanske 15 minuter, sedan servering!
Det blir säkert över köttfärsröra, det kan du servera bredvid tillsammans med bröd & yoghurt och kanske nån god sallad.





Kafta kryddan ser ut såhär och finns att köpa på Willys vid kryddorna:


Räkna med att denna maträtt kan ta 2 timmar att förbereda, men så värt det ;)